Tandemugrás kapcsolat2022-04-24T12:21:06+02:00

Tandemugrás kapcsolat

Millennium Tandem Team

Küldj e-mailt!

Mielőtt feltennéd a kérdésed e-mailben, érdemes átnézni a lentebb látható gyakori kérdés-válasz listánkat. Időt takaríthatsz meg vele!

Tandemugrás – GYIK

Vannak-e egészségügyi feltételei a tandemugrásnak?2021-03-19T20:03:42+01:00

Igen, vannak.

Az ejtőernyős tandemugrás kizáró okai:
Egy éven belüli csonttörés, ízületi, belső sérüléssel, agyrázkódással járó baleset, illetve műtét. Gerinc, szív és keringésrendszeri panaszok (magas vérnyomás), csontritkulás, epilepszia, valamint rendszeres szédüléssel és ájulással, rohammal, görcsökkel járó betegség. Kizáró ok továbbá, ha a tandemugrás résztvevője orvosi, elme vagy ideggyógyászati kezelés alatt áll, illetve (hölgyek esetében) a terhesség.

Az ugrás előtt minden utasnak ki kell töltenie egy nyilatkozatot, melyen aláírásával igazolja, hogy a fenti kizáró okok egyike sem áll fenn.

Egyéb, itt nem említett panasz esetén, kérjük fordulj a kezelő orvosodhoz és kérj egészségügyi alkalmassági nyilatkozatot ejtőernyős ugrás végrehajtásához.

Van-e súlyhatára a tandemugrásnak?2023-07-20T19:56:11+02:00

Igen, van.

A felső súlyhatár 95 kg férfiak, illetve 85 kg hölgyek esetében.
A felső határt meghaladó testsúly esetén az ugrást sajnos nem tudjuk vállalni!
A testsúly ruhában és cipővel értendő.
Átlagostól eltérő testalkat esetén a súly és a magasság aránya is számít. E tekintetben a nemzetközi gyakorlatot követjük.
Férfiaknál 95 kg-os testsúly esetén min. 178 cm-es magasság szükséges, hölgyeknél 85 kg-os testsúly esetén min. 176 cm-es magasság szükséges.

Van-e korhatára a tandemugrásnak?2021-09-20T18:33:28+02:00

Alsó korhatár nincs, de a tandemutasnak minimum 140 cm magasnak kell lennie. 18 éves kor alatt szükség van a szülő személyes jelenlétére és írásos beleegyezésére tandemugrás végrehajtásához.
A felső korhatár 60 év, amely konkrétan azt jelenti, hogy az illető addig tud ugrani, amíg be nem tölti 60. életévét.

Szükség van-e személy azonosító okmányra / más dokumentumra a helyszínen?2021-03-19T15:39:38+01:00

Igen.

A helyszínen a tandemugrásra történő regisztrációhoz szükség van minden résztvevő érvényes személyi igazolványára (vagy útlevelére).

Lehet-e ittas állapotban vagy kábítószer hatása alatt ejtőernyőzni?2021-03-19T15:42:36+01:00

Nem lehet.

Az ejtőernyős ugrást megelőző 12 órában tilos alkohol és kábítószer tartalmú étel vagy ital fogyasztása. Ittas vagy bódult állapotban lévő, kábítószer hatása alatt álló személy nem vehet részt ejtőernyős tandemugráson. Erre utaló jel esetén a tandemugró pilóta, saját belátása szerint, megtagadhatja az ugrásban való közreműködést.

Búvárkodást követően részt vehetek-e tandemugráson?2021-04-22T16:44:13+02:00

Ha az ugrást megelőző 24 órában a tandem utas búvárkodott, nem vehet részt ejtőernyős tandemugráson.

Mekkora fizikai megterhelést jelent az ugrás, illetve a földet érés?2021-03-19T15:44:27+01:00

Sem a szabadesés, sem az ejtőernyő nyílása és a közhiedelemmel ellentétben a földet érés sem jelent különösebb fizikai megterhelést. A szabadesés gyakorlatilag egy lebegés érzés, annyi különbséggel, hogy a 200 km/h sebességű légellenállást érzékeled közben, elsősorban az arcodon, illetve az egész testfelületeden. Ha érzékeny vagy rá, esetleg a füled eldugulhat egy kicsit, miután kinyílt az ejtőernyő, de ez egy nagyon egyszerű módszerrel gyorsan megszüntethető. A modern, légcellás ejtőernyők fokozatosan lassítják le a zuhanási sebességet, ezért egyáltalán nem kell félni attól, hogy nagyot ránt majd az ernyő. A földet érés pedig teljes mértékben a tandempilóta feladata, az utasnak csupán annyi a dolga, hogy felemelje a lábát és csak azután tegye le, miután az ejtőernyő már teljesen megállt, ezért fizikai terhelésről egyáltalán nem is beszélhetünk.

Lehet-e szemüvegben vagy kontaktlencsében ugrani?2023-05-05T12:41:59+02:00

Alapvetően igen, de…

Minden tandemutasnak adunk egy ejtőernyős védő szemüveget, amely szabadesés közben védi a szemét az erős menetszéllel szemben.

Mi azt javasoljuk, hogy ha teheted, akkor kontaktlencsében ugorj. Sokkal kényelmesebb és a videón is jobban néz ki.

Ha ragaszkodsz hozzá, saját felelősségre ugorhatsz szemüvegben. Tudunk olyan ejtőernyős védőszemüveget adni, amely alatt viselheted a saját szemüveged.

Az extrém körülmények és az erős szél miatt előfordulhat, hogy a szemüveget a szél lefújja vagy a kontaktlencse kiesik és elveszik. Ezekért felelősséget és kártérítést sajnos nem tudunk vállalni.

Ajánlott-e enni, inni tandemugrás előtt?2021-03-19T16:17:59+01:00

Néhány órával az ugrás előtt gond nélkül fogyasztható bármilyen (nem túl nehéz) étel és ital, az éhgyomor viszont kifejezetten kerülendő. Üres gyomorral könnyen leesik a vérnyomás a tandemugrást követően, ami egyéntől függően enyhe szédülés, illetve kisebb rosszullét tünetekkel járhat. A szabadesés egyáltalán nem hasonlít a hullámvasútra, ezért attól nem kell tartani, hogy felkavarodik a gyomor! Utazásra különösen érzékeny (pl. rendszeres hányinger autóban, buszon, repülőn) személyeknek azonban ajánlott a megfelelő gyógyszer bevétele az ugrás előtt!

Szeszes ital fogyasztása tilos (ejtőernyős előírás) a tandemugrást megelőző 12 órában és másnaposan ejtőernyőzni sem az igazi.

Milyen öltözék szükséges az ejtőernyős tandemugráshoz?2021-03-19T16:21:30+01:00

Sportcipő (jól rögzíthető zárt cipő – ne legyen túrabakancs!) kötelező, kényelmes, sportos öltözék viselése ajánlott. Nyáron/meleg idő esetén rövidnadrág és póló (ne legyen galléros! ne legyen ujjatlan! ne legyen pántos!) teljesen megfelelő. A tandemugráshoz minden résztvevő számára biztosítunk minden speciális felszerelést: ejtőernyős szemüveget és ruhát (meleg idő esetén: csak nadrágot), amelyet a saját ruhára kell felvenni.

Felvihetem-e az ugrásra a saját kamerámat?2021-03-19T16:22:25+01:00

Erre sajnos nincs lehetőség.

Az ejtőernyős szabályok, illetve biztonsági előírások nem teszik lehetővé, hogy a tandemutas saját kamerát, vagy bármilyen más eszközt magával vigyen a tandemugrásra.
Még egy gyakorlott ejtőernyősnek is legalább 200 önálló ugrással és B jogosítással kell rendelkeznie, hogy egy kamerát magával vihessen az ejtőernyős ugrásra.

Mikor van lehetőség ejtőernyős tandemugrásra?2022-07-24T16:05:19+02:00

Általában április/májustól októberig HÉTVÉGENTE van lehetőség tandemugrásra.

HÉTKÖZNAP: nagyobb csoport jelentkezése esetén a személyzet és a repülőgép rendelkezésre állásától függően tudunk ugrást szervezni. Kérjük, érdeklődj a lehetőségekkel kapcsolatban!

A foglalási naptárban csak a foglalható idősávokat látod (ahol még van szabad hely), ezek közül tudsz választani.
Ha nem találsz megfelelőt, érdeklődj e-mailben és jelentkezz várólistára. Ha esetleg felszabadul hely a kívánt napon és időben, azonnal értesítünk!

Hol történik az ejtőernyős tandemugrás?2021-04-24T13:12:16+02:00

Az ejtőernyős tandemugrás helyszíne a DUNAÚJVÁROSI REPÜLŐTÉR.
Könnyen és gyorsan megközelíthető, Dunaújvárostól 8 km-re délre található.
Budapesttől autóval mindössze 40 perc az M6-os autópályán

Bővebb információ (útleírás, térkép, koordináták, útvonal tervező) a “Helyszín” menüpont alatt.

Lehet-e Budapesten ejtőernyős tandemugrást szervezni?2021-04-24T13:16:46+02:00

Sajnos nem.

Évekkel ezelőtt még lehetett (a budaörsi repülőtéren sokat ugrottunk anno), de amióta TMA légtér a főváros kb. 50 kilométeres körzete, erre nincs lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi légi forgalom miatt nem lehet Budapesten és közvetlen közelében felemelkedni 1500 méternél magasabbra – ez pedig nem elég magas egy tandemugráshoz!

A Dunaújvárosi Repülőtér, ahol ugrunk, mindössze 40 perc alatt elérhető Budapestről az M6 autópályán. A 3500 vagy 4000 m-es magasság,  a kanyargó Duna látványa és a semmihez nem hasonlítható élmény bőven megér ennyi utazást!

Szükséges-e előre bejelentkezni a tandemugrásra?2021-03-19T16:28:45+01:00

Igen, tandemugráson kizárólag előzetes megrendelést követően, előre befoglalt időpontban vehetsz részt.

Ha biztosra szeretnél menni, érdemes legalább 2-3 héttel a tervezett időpont előtt helyet foglalni az ugrásra. Ha azonban úgy alakul, nyugodtan próbálkozz utolsó pillanatban is, időnként előfordulhat, hogy 1-2 nappal az ugrás előtt is be tudsz jelentkezni.

El kell-e döntenem előre, szeretnék-e videót/fotót és ha igen, melyik típusú felvétellel kérem?2021-03-19T16:35:29+01:00

Igen!

Megrendelés alkalmával, illetve időpont foglaláskor meg kell adni, hogy kérsz-e videót, illetve melyik típusút.

A helyszínen ugrás előtt csak esetlegesen és a lehetőségekhez mérten tudunk módosítani a választott csomagon – de még a tandemugrás megkezdése előtt tudnunk kell az ugrás, illetve a videó típusát.

Mennyi időt vesz igénybe a tandemugrás?2021-07-28T20:48:17+02:00

Egy ugrás (1 felszállás) általában 2 órát vesz igénybe, teljes egészében.

A regisztráció és a felkészülés kb. 30-40 perc. Ez idő alatt megkapod az ugrás előtti felkészítést a tandemugró pilótádtól, valamint a szükséges felszerelést (ruházat, ugrószemüveg, utasheveder). Maga az ugrás szintén kb. 30-40 perc. (sétarepülés/emelkedés az ugrás magasságra, szabadesés, ejtőernyős ereszkedés, földet érés). Az utánakövetkező 30-40 percben  pedig átöltözhetsz, kifújhatod magad és beszámolhatsz életed egyik legnagyobb kalandjáról – ez idő alatt mi elkészítjük a videódat (ha kértél) és ha szeretnéd, meg is tudod nézni nagy képernyőn!

Attól függetlenül, hogy nem szokott előfordulni csúszás a szervezésben és mindössze 2 órát vesz igénybe egy ugrás, mégis ajánlott legalább egy fél napot rászánni egy ejtőernyős tandemugrásra, de a legjobb, ha más programot nem is tervezel aznapra! Ha elegendő időt szánsz rá, elkerülheted, hogy a sietség és időszűke miatt hiúsuljon meg az ugrásod. Előfordulhat hogy előre nem látható okok (általában időjárás) miatt  várni kell kicsit – ha azonban ki van centizve az időd és már egy másik programra kell rohannod, lemaradhatsz életed egyik legnagyobb élményéről! :)

Ha többen ugrunk elegendő-e egy kamerát/videót kérni?2021-03-19T16:42:27+01:00

Nem igazán!

A földi tevékenységet, előkészületeket és a gép belsejében történteket meg tudja örökíteni egy kamerás. Viszont a kiugrást és az utána következő történéseket már nem. Ilyenkor ugyanis a tandemek olyan távolságra vannak egymástól, hogy egy kamerás csak egy utast tud elkísérni. Így ha többen vagytok, érdemes mindenkinek külön videó felvételt kérnie.

Milyen magasból lehet ugrani?2024-04-15T10:24:48+02:00

Nálunk jelenleg 3500 méteres magasságból lehet ugrani.

Van-e lehetőség arra, hogy egyszerre többen ugorjunk tandemet?2021-04-24T13:21:03+02:00

Kisebb repülőgép esetén ketten tudtok egyszerre ugrani, amennyiben a választott csomag az alap vagy az 1 kamerás videós.

2 vagy 3 kamerás videós csomag esetén egyszerre csak 1 tandemutas tud felmenni az ugrásra, mivel a további helyeket elfoglalják a  légioperatőrök, így még egy tandem páros már nem férne be a repülőbe.

Mikor kapom meg a tandemugrásomról készült video felvételt?2024-04-15T10:36:22+02:00