Ejtőernyős tandemugrás – mi ez és hogy történik?

Mi is az ejtőernyős tandemugrás?
Az ejtőernyőzés egy szinte bárki által elérhető formája:

Az ejtőernyős tandemugrás eredetileg egy amerikai kiképzési rendszer, mellyel bármikor kipróbálhatod ezt a különleges sportot – az ejtőernyőzést – anélkül, hogy tanfolyamokon és orvosi vizsgálatokon kellene részt venned.

Mindössze 10-15 perc felkészítést követően, egy tapasztalt hivatásos ejtőernyőssel, aki természetesen képzett tandempilóta is és egy speciális – direkt erre a célra kifejlesztett – kétszemélyes ejtőernyővel, több ezer méter magasságból ugorhatod életed első ejtőernyős tandemugrását!

A tandem ejtőernyőzés / tandemugrás világszerte több évtizedes múltra tekint vissza már, Magyarországon is több mint húsz éve állnak ejtőernyős tandemugró pilóták a vállalkozó szelleműek rendelkezésére.

Egy ejtőernyős tandemugrás minden szempontból rendkívül biztonságos, mert a tandemugró pilóták a legtapasztaltabb ejtőernyősök közül kerülnek ki, az ugrást megelőző felkészítés pedig minden szükséges részletre kiterjed, annak ellenére, hogy a kiugrástól a földet érésig mindent a tandempilóta koordinál. Akár Te is meghúzhatod a kioldót, amikor a tandempilóta jelez vagy irányíthatod az ernyőt ereszkedés közben, de ő minden mozdulatodat figyeli és segít vagy visszaveszi az irányítást, ha kell. A tandemugrás alkalmával két ejtőernyőnk is van, és a tartalékernyőnk egy magasság és zuhanási sebesség érzékelő, speciális automata nyitó-készülékkel van ellátva arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva a tandempilóta nem nyitná ki időben az ejtőernyőt.

Hogyan történik az ejtőernyős tandemugrás?
Nézzük meg egy kicsit részletesebben az ejtőernyőzés menetét:

Ejtőernyős tandemugrás felkészülés

Először be kell foglalnod a tandemugrás időpontját.

Ha ez megtörtént, találkozunk a repülőtéren, ahol a tandemugrás előtt megkezdjük a földi felkészítést. Nem kell semmilyen tanfolyam vagy vizsga jellegű dologra gondolni, kapsz egy ugróruhát, majd 10-15 perc alatt közösen elgyakorolunk minden lényeges momentumot, amik az ugráshoz tartoznak. Például, hogyan fogunk elhelyezkedni a repülőgépben, hogyan fogunk összekapcsolt hevederekkel az ajtóhoz jutni vagy milyen a kiugrási/szabadeső testhelyzet, stb. Megbeszéljük a szabadesés közbeni 1-2 jelet, a földet érési pozíciót, illetve mindent, ami csak érdekel a tandemugrással kapcsolatban.

Közben, a tandemugró pilóta feladja rád az utas-hevedert és beállítja a méretedre. Ez a heveder pontosan olyan, mint bármelyik ejtőernyősé, azzal a különbséggel, hogy nem tartozik hozzá ejtőernyő, hanem négy úgynevezett “csatolótag” melyekkel a tandemugró pilótád a tandemernyőjéhez csatol. Ezek közül kettő (2500 kg/db teherbírású biztosított karabiner) az utas súlyának megtartására szolgál, a másik kettő pedig arra, hogy viszonylag szorosan a tandemugró pilóta hevederéhez rögzítsen.

Ha mindezekkel megvagyunk, kapsz egy ejtőernyős szemüveget, majd irány a repülőgép.