Ejtőernyős tandemugrás – mi ez és hogy történik?

Mi is az ejtőernyős tandemugrás?
Az ejtőernyőzésnek egy szinte bárki által elérhető formája:

Az ejtőernyős tandemugrás eredetileg egy amerikai kiképzési rendszer, mellyel bármikor kipróbálhatod ezt a különleges sportot anélkül, hogy tanfolyamokon és orvosi vizsgálatokon kellene részt venned.

Mindössze 10-15 perc felkészítést követően, egy tapasztalt hivatásos ejtőernyőssel, aki természetesen képzett tandempilóta is és egy speciális – direkt erre a célra kifejlesztett – kétszemélyes ejtőernyővel, 4000 méter magasságból ugorhatod életed első ejtőernyős tandemugrását!

A tandem ejtőernyőzésnek / tandemugrásnak világszerte több évtizedes múltja van már, Magyarországon is több mint tizenöt éve állnak ejtőernyős tandempilóták a vállalkozó szelleműek rendelkezésére.

Egy ejtőernyős tandemugrás minden szempontból rendkívül biztonságos, mert a tandempilóták a legtapasztaltabb ejtőernyősök közül kerülnek ki, az ugrást megelőző felkészítés pedig minden szükséges részletre kiterjed, annak ellenére, hogy a kiugrástól a földet érésig mindent a tandempilóta koordinál. Akár Te is meghúzhatod a kioldót, amikor a tandempilóta jelez vagy irányíthatod az ernyőt ereszkedés közben, de ő minden mozdulatodat figyeli és segít vagy visszaveszi az irányítást, ha kell. A tandemugrás alkalmával két ejtőernyőnk is van, és a tartalékernyőnk egy magasság és zuhanási sebesség érzékelő, speciális automata nyitó-készülékkel van ellátva arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva a tandempilóta nem nyitná ki időben az ejtőernyőt.

Hogyan történik az ejtőernyős tandemugrás?
Nézzük meg egy kicsit részletesebben az ugrás menetét:

Ejtőernyős tandemugrás felkészülés

Először be kell foglalnod a tandemugrás időpontját.

Ha ez megtörtént, találkozunk a repülőtéren, ahol a tandemugrás előtt megkezdjük a földi felkészítést. Nem kell semmilyen tanfolyam vagy vizsga jellegű dologra gondolni, kapsz egy ugróruhát, majd 10-15 perc alatt közösen elgyakorolunk minden lényeges momentumot, amik az ugráshoz tartoznak. Például, hogyan fogunk elhelyezkedni a repülőgépben, hogyan fogunk összekapcsolt hevederekkel az ajtóhoz jutni vagy milyen a kiugrási/szabadeső testhelyzet, stb. Megbeszéljük a szabadesés közbeni 1-2 jelet, a földet érési pozíciót, illetve mindent, ami csak érdekel a tandemugrással kapcsolatban.

Közben, a tandemugró pilóta feladja rád az utas-hevedert és beállítja a méretedre. Ez a heveder pontosan olyan, mint bármelyik ejtőernyősé, azzal a különbséggel, hogy nem tartozik hozzá ejtőernyő, hanem négy úgynevezett “csatolótag” melyekkel a tandemugró pilótád a tandemernyőjéhez csatol. Ezek közül kettő (2500 kg/db teherbírású biztosított karabiner) az utas súlyának megtartására szolgál, a másik kettő pedig arra, hogy viszonylag szorosan a tandemugró pilóta hevederéhez rögzítsen.

Ha mindezekkel megvagyunk, kapsz egy ejtőernyős szemüveget, majd irány a repülőgép.

Ejtőernyős tandemugrás felkészülés

A repülő kb. 20 perc alatt éri el az ugrásmagasságot, miközben még egyszer átismételjük a tudnivalókat, majd a tandemugró pilóta összekapcsolja hevederét a tieddel. A kamera természetesen minden lényeges momentumot rögzít, hadd lássa utólag mindenki, mi hogy történt. Szemüveg fel, irány a kijárat.

Elhelyezkedünk a megbeszélt módon és UGRÁÁÁS!!!

Szabadesés

Az ejtőernyős tandemugrás során, szabadesés közben nem érezni igazán a zuhanást, sokkal inkább lebegést a felhők között. Nincs se hányinger, se gyomor-liftezés, a szabadesés semmiben nem hasonlít a hullámvasúthoz és a közhiedelemmel ellentétben levegőt is könnyen tudunk venni. Igaz hogy 200-km/h sebességgel zuhanunk, de ezt csak a magasságmérő mutatóján láthatod, mert amit érzel az a levegő ellenállása az egész testeden és a leírhatatlan szabadságmámor. Egy teljesen új közeg, ahol nincs talaj a lábad alatt, nincs semmi ami fix, csak Te vagy ott és a tandemugró pilótád. Érzed a sebességet az arcodon, eleinte nehéz megmondani merre van fent és lent. A Föld csupán egy távoli illúziónak tűnik, a tér és az idő egészen új értelmet nyer. Szabadesés – nincs hozzá hasonló, ezért nehéz megfogalmazni milyen érzés, ki kell próbálni! A digitális kamera természetesen mindent rögzít, azokat a részleteket is melyekre gyakorlatilag képtelenség visszaemlékezni a folyamatos adrenalin hömpölygés miatt!

Ejtőernyős ereszkedés

1500 méteren a tandemugró pilótád kinyitja az ejtőernyőt, ekkor kicsit kifújhatod magad, majd kezdődik az ereszkedés / repülés az ejtőernyővel! Ilyenkor váratlanul teljes csend vesz körül, főleg a szabadesés közbeni szélsüvítéshez képest. 1 km magasan ég és föld között lebegünk, de most minden lelassult. Ha netán féltél kicsit az ugrás elején, ilyenkor teljesen megnyugszol. Akik már átélték ezt az érzést, mind azt mondták, olyasfajta boldogságérzet keríti ilyenkor hatalmába az embert, amihez foghatóval a földön nem találkozni! Biztonságérzet, kristálytiszta szabadságmámor és az eleinte félelmetes feladatnak tűnő kiugrás/szabadesés sikeres teljesítése okozta eufória átjárja az egész énedet, tested minden porcikáját. Alattad apró házak, utak, szántóföldek, felettünk a határtalan ég és az ejtőernyőnk. Simogató szellő, tökéletes csend, lebegés. Nem könnyű ilyenkor szavakba önteni amit érzel, de azért majd meg fogjuk kérdezni ha ott leszel! Ez mind-mind az ejtőernyős tandemugrás része.

Ezek a légcellás (paplan) ernyők fantasztikusan tudnak repülni, 1000 méter magasságból több km vízszintes siklás megtételére alkalmasak és közben pöröghetünk is, ha szeretnél, vagy csak ráérősen siklunk ide-oda.

Ejtőernyős ereszkedés

Az ejtőernyős tandemugrás alkalmával, a földet érési sebességünk egészen lassú, amit a tandemugró pilóta szabályoz a tökéletes biztonságod érdekében! A feladat nem is nehéz, mert ezek az ernyők úgy működnek, mint egy repülőgép szárnya, a leérkezés pillanatában a függőleges és a vízszintes sebességünk is minimálisra csökkenthető egy puha földet érés érdekében. Kézi kameránk (és ha kértél, légi operatőrünk) természetesen ezt is, akárcsak minden mást, megörökít a tandemugrás során.

Ezután pedig már csak a gratulációk fogadása marad hátra,
mert megtetted, leugrottál többezer méter magasból!

Megtörtént az első EJTŐERNYŐS TANDEMUGRÁS-od és ezt az élményt már senki nem veheti el tőled! Felejthetetlen érzés, mikor olyat vittél véghez, ami valóban extrém és különleges a javából, amitől esetleg többen óvtak is, de te bíztál magadban, bíztál bennünk is és miután földet értünk, nem tudod abbahagyni a vigyorgást, még mindig a “felhők közt érzed magad”! Az ismerőseid persze csodálkozva néznek majd rád, nem értik a helyzetet, hogyan lehet ilyet ép ésszel csinálni. De egyszer talán majd ők is összeszedik a bátorságukat és bejelentkeznek egy ugrásra, mert csak ahhoz kell bátorság, a többi már megy magától! Akkor majd ők is megértik.

Még javában az ejtőernyős tandemugrás hatása alatt vagy, miközben már készül a videód és a fényképeid. Hogy mi is van ezen a videón pontosan, és hogyan működik a belső és külső kamera, illetve hogy dolgozik velünk együtt a légi operatőr, arról a “Videó” menüpont alatt tájékozódhatsz vagy/és nézd meg demó videóinkat.

A videót a tandemugrás után általában nagyon sokszor megnézik, mert ez nem csak egy egyszerű zenés videofelvétel, ami rólad szól. Egy ilyen film képes visszaadni az érzéseket, amiket a tandemugrás közben átéltél. Megörökíti az összes apró momentumát a nagy ugrásnak, mert magadtól mindenre nem is tudnál visszaemlékezni. Többektől hallottuk már, hogy a videójuk többszöri megnézésekor is libabőrösek lettek!

Nos, ilyen az ejtőernyőzés nálunk,
mindenkinek kék eget kívánunk!

FOGLALJ TANDEMUGRÁST MOST!
KÉSZÍTS TANDEMUGRÁS KUPONT!

Ha tetszik az oldal, oszd meg másokkal is! Köszönjük!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •